FY FÖR PESSOA

När vi får kommentarer på våran blogg handlar kanske 50% av kommentarerna om att Luna rids på pessoabett. Vi är djurplågare, vi kan inte veta vilket bett hon ska ridas på, stackars häst, vi är idioter och så vidare och så vidare. Så nu tänkte jag (Julia) skriva min åsikt om pessoabettet. 
Här rids Luna med tredelat bett. Riktigt lycklig och avslappnad häst!
 
Här rids hon på pessoa. Ser ni blodet i mungiporna eller? Stackars lilla häst. 
När Luna kom red vi på vanligt tredelat bett. Det var en stressad, ovillig häst som ryckte upp huvudet i luften var tredje sekund, mer eller mindre. Sedan prövade vi pessoat. Det var en ny häst som tittade fram under pannluggen. Hon var lugn, sansad men hade ändå ett framåtdriv och var glad. Det var inga ryckningar i huvudet och hon började arbeta i avslappnad form. 
 
Jag tycker att pessoabett är helt okej att rida på så länge man har kontroll över sig själv och sin sits. Om du nu håller på och råkar rycka hästen i munnen när du sitter ner i traven eller inte riktigt kan ge eftergift över hinder - varför då sätta in ett pessoabett? Självklart handlar det mycket om kontroll över hästen och pessoat kan vara ett hjälpmedel till det, men om du inte kan kontrollera dig själv är det svårt att kontrollera en häst på 500 kilo. Jag rider alltid med en väldigt mjuk hand och rider mycket med sitsen. Jag har ridit i snart åtta år och kan rida. Varför ska jag då rida på ett tränsbett bara för att det är mer accepterat bland hästmänniskor när min häst trivs bättre på pessoabett? Fattar inte det.
 
Ni har väl alla sett foton och kommentarer om stackars, skadade hästar som blöder ur mungiporna. Det är hästar som har blivit introverta av pessoat, det är hästar som har stora sår i munnarna, det är hästar som är deprimerade. Men hörni, är det alla hästar? Är det Luna? Nej. Man kan inte dra alla över en kam, det går inte. Luna är en väldigt lycklig häst, hon går ute i en stor hage dygnet runt med en hästflock. Hon har ett stort vindskydd med massa halm att gå in i när det regnar och blåser. Hon har dem bästa förutsättningarna för att bli vältränad och må bra på Stall Toveryd. Varierande underlag, bra tränare och duktiga ryttare. Luna är ju lycklig och tillfreds med livet, och även med sitt bett. Varför då börja rida med ett annat bara för att följa normerna?
 
Nej, vi rider nog på pessoabett och varierar med vanligt tränsbett ett tag till. Sedan får vi se när Luna får sår i munnen och blir deprimerad, det kanske händer redan imorgon. Eller så har det redan hänt nu, fast vi brydde kanske inte oss om det. För vi är ju sådana djurplågare.
 


Kommentarer
Postat av: Sofia :)

Tycker du har så rätt! :) alla hästar är inte lika och alla ryttare rider inte lika!
Vet du något om hur gramantyglar fungerar? ;)
Fick prova rida Lamba på det bär ägaren var med hon hon var så fin och arbetsvillig trots att jag knappt höll i dem, de bara hängde men ändå var det stor skillnad på häst! Har inte vågat rida på dem själv än men vill gärna testa när jag fått veta mer utav konsekvenserna.. :)

Svar: Jo det vet jag, härligt att det funkade så bra! :) Lamba är riktigt fin verkligen, kul att det går så bra! :) KRAM!
inpinkdocs.blogg.se

2013-10-15 @ 10:20:41
URL: http://Threez.blogg.se
Postat av: Sazza

Läser du på lite om pessoabett så kommer du märka varför folk har reagerat på att ni rider på det. Men det är klart att ni själva väljer vad ni rider på, men mitt tips är att ni ska läsa på.

Svar: Ja absolut, vi sätter ju inte in ett bett i munnen på henne utan att vi läst på? Vi vet effekterna och vi vet varför folk reagerar som dom gör, det vi syftar på är att man inte ska dra alla över en kam :) KRAM!
inpinkdocs.blogg.se

2013-10-16 @ 07:53:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0